FAQ • Szukaj • Użytkownicy • Grupy
Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wake Up Sid (2009)

Wake Up Sid - ocena filmu
5
85%
 85%  [ 6 ]
4
14%
 14%  [ 1 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
1
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 7
Wszystkich Głosów: 7

Autor Wiadomość

Hannie
Administrator

Wysłany: Czw 29 Paź, 2009 16:34   Wake Up Sid (2009)

Wake Up Sid

Reżyseria
Ayan Mukherji

Scenariusz
Ayan Mukerji
Niranjan Iyengar

Obsada:

* Ranbir Kapoor ... Sidharth "Sid" Mehra
* Konkona Sen Sharma ... Aisha Bannerjee
* Anupam Kher ... Ram Mehra (ojciec Sida)
* Supriya Pathak ... Sarita Mehra (matka Sida)
* Jason Mehta ... Chotu
* Namit Das ... Rishi
* Shikha Talsania ... Laxmi
* Rahul Khanna ... Kabir

Ranbir Kapoor: Sidharth Mehra

To ja! Siddharth Mehra. Nazywają mnie Sid. Jestem zwyczajnym facetem, tak myślę. Właśnie skończyłem studia i za cholerę nie wiem co dalej robić. Nikt mi nie powiedział, że mam mieć jakiś plan, no to żadnego sobie nie zrobiłem. A tak w ogóle, to uważam, że świat byłby lepszym miejscem, gdyby wszyscy trochę zwolnili tempo i czasem wrzucili na luz. Ja tak robię... nie przemęczam się, jem, śpię, spotykam się z kumplami, oglądam telewizję, marzę...

Konkona Sen Sharma: Aisha Bannerjee

Długo by można o niej mówić. Jest nowa w Mumbaju i jest nim oczarowana. Aby pisać dla magazynu Mumbai Beat zostawila wszystko i wszystkich w Kalkucie. Jest twórcza, ambitna, skoncentrowana, ambitna, odważna ... uff, czyli dokładnie taka jaki ja nie jestem!

Anupam Kher: Ram Mehra

Tata i ja nie mamy nic wspólnego, poważnie. Jest właścicielem firmy produkującej armaturę łazienkową. Ich specjalność: koszmarny gadżet zwany Flowers Showers! Prysznice, które wyglądają jak kwiaty. A teraz tata chce abym dołączył do firmy! Jak ja mam się z tego wykręcić?!

Supriya Pathak: Sarita

Ma trzy obsesje: oglądanie seriali telewizyjnych, dręczenie mnie i nauka angielskiego.Już sam nie wiem co z tego bardziej mnie denerwuje, ale jest słodka i daje mi pieniądze nawet wtedy, kiedy tata jej mówi aby tego nie robiła.

Namit Das: Rishi

Rishi i ja kumplujemy się od dawna a on cały czas jest tak sam. Błędny rycerz, wiecznie zakochany i wiecznie ze złamanym sercem. Jego obecna "prawdziwa" miłość to Neha. Poznali się pierwszego dnia w koledżu. Szczerze, to ja nie rozumiem tego miłosnego biznesu ale co tam, Rishi to świetny kumpel i przeżyliśmy razem wspaniałe chwile.

Shikha Talsania: Laxmi

Laxmi jest moją najlepszą przyjaciółką a jej najlepszym przyjacielem jest jedzenie. Chyba jeszcze nigdy jej nie widziałem, żeby czegoś nie jadła, słowo! Ona ciągle coś je, mówi o jedzeniu albo planuje co zje na następny posiłek. Jak jej się udaje znaleźć czas na naukę (jest najlepsza na naszym roku), nie mam pojęcia!

Aditi 
House

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 16:52   

Dałam 5. Ranbir i Konkona byli po prostu wspaniali! Naprawdę ich gra to było coś. Sama fabuła bardzo mi się podobała, a piosenki... cudo! Polecam film dla samego Ranbira xD

Hannie
Administrator

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 00:56   

film mnie bardzo pozytywnie zaskoczył
jest bardzo dobrze zrealizowany, świetna kamera, zdjęcia, fantastyczni aktorzy i bardzo dobra oprawa muzyczna
film na poziomie, który nie ustępuje w niczym produkcjom zachodnim a temat jaki porusza będzie bez trudu zrozumiany pod każdą szerokością geograficzną

obejrzałam ten film dwa razy a oglądanie go sprawiło mi autentyczną przyjemność

historia Sida jest mi bardzo bliska, bo przeżyłam coś podobnego ale w odróżnieniu od niego, nie znalazłam w sobie dość odwagi i siły aby się przeciwstawić woli rodziców
efekt? on znalazł swoją tożsamość, swoje powołanie i zdobył pracę, która daje nie tylko pieniądze ale przede wszystkim satysfakcję, ja nie

też próbowałam ale za szybko się poddałam, może gdybym miała takich przyjaciół jak Sid byłoby łatwiej i mogłabym zrealizować swoje marzenia...

nie ma nic gorszego, gdy robi się coś bez przekonania, z musu, tylko dlatego, że rodzice tak chcą, że wg nich tak trzeba, czy dlatego, że im coś kiedyś nie wyszło
to nigdy się nie uda, człowiek będzie wtedy bardzo nieszczęśliwy

nie ma nic gorszego, gdy rodzice nie chcą słuchać, nie rozumieją, że dziecko może myśleć i czuć inaczej niż oni, podcinają skrzydła
gdy myślą, że wiedzą lepiej...
potrafią w ten sposób bardzo skrzywdzić i nie zawsze można to naprawić

nic na siłę, tak jak w przypadku Aishy, szef jej się podobał jako mężczyzna ale nigdy nie byłby dla niej dobrym partnerem, zbyt wiele ich różniło, nawet zainteresowania, których nie da się zmienić na zawołanie

świetna historia, prosta i bardzo prawdziwa

Ranbir zagrał na 6 z plusem
wszedł w rolę Sida w 100% i był bardzo autentyczny
nie mam do nikogo z obsady zastrzeżeń, wszyscy spisali się bardzo dobrze

bardzo podobały mi się scenki, gdy Sid fotografuje sąsiadkę z dzieckiem, kobieta była bardzo naturalna, widać było jak kocha swojego synka, piękne ujęcia

polecam :-D

Rudi 
Moderator

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010 19:48   

Kolejny film Konkony, kolejny film Ranbira.

Film jest bardzo ciekawy, bo porusza bardzo aktualny problem: jak człowiek, który nigdy niezarabiał pieniędzy poradzi sobie bez rodziców. Scenarousz został bardzo dobrze napisany. Dialogi również są dobre.

Ranbir i Konkona zagrali znakomicie. Uwielbiam jak Konkona gra, bo zawsze gra znakomicie! Poza tym jest też ładna :) Ranbir nie miał zabardzo trudnego zadania, ale i tak spisał się rewelacyjnie!.

Muzyka zabardzo mi się niepodobała, ale fajnie pasuje do filmu. (przed zobaczeniem filmu muzykę uważałem za okropną).
Pochwalić też trzeba Anupama, bo w roli ojca spisał się znakomicie :)

Film jest znakomity. Polacam każdemu i oczywiście daję 5 :)

bree 

Wysłany: Nie 23 Maj, 2010 16:19   

Całkiem sympatyczny film, moim zdaniem jeden z ciekawszych spośród ostatnich dokonań Ranbira. Piękna zdjęcia, ciekawa historia.

Teti 
Moderator

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 00:47   

Jeden z lepszych filmów jakie ostatnio widziałam. Bardzo dobrze zmontowany, świetne zdjęcia i ujęcia, Konkona i Ranbir bardzo do siebie pasowali, zgrywali się jako para, czuć było coś takiego... jak między Kajol i Szarukiem nawet :P Historia chyba nowa, jakos nie przypominam sobie podobnego tematu w starszych produkcjach :) Myślę, że to naprawdę dośc istotny problem, szczególnie wśród młodych ludz, a do nich skierowany był raczej ten film. gdy jesteśmy całe życie rozpieszczani przez rodziców, wyręczają nas we wszystkim.. nie poradzimy sobie potem w życiu. Szczególnie jeśli mają oni dla nas jakiś plan, narzucają nam nie tylko pracę, ale też zainteresowania, czasem gusta, przyjaciół..Zwykle możemy się od tego jakoś odgrodzić, ale w wypadku Sida, i pewnie wielu innych osób- jest to niemożliwe z powodu naszego uzależnienia od nich. I wtedy pojawia się prawdziwe rozdarcie. Sid miał to szczęście, że znalazł się wśród ludzi, którzy go wspierali i mu pomagali... ale niestety nie wszyscy mogą liczyć na pomoc..

Mam tylko nadzieję, że wielu młodych ludzi oglądając ten film zastanowi się czy oni przypadkiem też nie robią czegoś dla kogoś innego, a nie dla siebie. Ja osobiście się zaczęłam zastanawiać i pojawiają mi się wątpliwości, czy aby wszystko co teraz robię w życiu jest MOIM celem, MOIMI marzeniami, MOIM życiem.. I przyznam, że raczej nie w 100%...

A film? 5, z plusem. Polecam każdemy :)

Sahiba 

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010 23:13   

Ten film naprawdę pozytywnie mnie zaskoczył, a pomyśleć, że sięgnęłam po niego, tylko z powodu Konkony.
Historia została przedstawiona bardzo płynnie, lekko i ładnie. Jest to naprawdę przyjemny film, który świetnie się ogląda. Gra aktorska - naprawdę dobra. Aisha promieniała, a Sid - cudownie stworzona rola, postać ta bardzo pasowała do Ranbira. Nawet wygląd. Taki leniwy, kochający zabawę , zostawiający wszystko na ostatnią chwilę. Przez cały film postać ta nie straciła na swojej świeżości i naturalności. Takie sceny jak radość z usmażenia jajka, cała niewinność bohatera, pomimo tego, iż był rozpieszczony. Wszystko to wyglądało na niezwykle naturalne i doskonale układało się w całość.
Film ten do przemyśleń mnie nie skłonił, ponieważ już nie raz poruszany był ten temat. Zresztą ja cały czas zastanawiam się nad pracą, marzeniami, a pieniędzmi.

Coś co bardzo mi się podobało w Wake Up Sid to wystrój biura. Cudo! xD

Teti 
Moderator

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010 23:31   

Sahiba napisał/a:
Coś co bardzo mi się podobało w Wake Up Sid to wystrój biura. Cudo! xD

Racja, każdy by chciał tak pracować ;P Takie rzeczy tylko w Bollywood ;P

Sahiba napisał/a:
Takie sceny jak radość z usmażenia jajka, cała niewinność bohatera, pomimo tego, iż był rozpieszczony.

Do tego te gesty wdzięczności na sam koniec. Mimo, że był rozpieszczany to zostały mu ludzkie uczucia, co z biegiem czasu, gdy się w nim odkrywało sprawiało że był jeszcze bardziej słodki. I szkoda mi go było jak Aisha na niego nakrzyczała jak jej pokazał swoje pierwsze jajko.. :mrgreen:

Sahiba 

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010 23:53   

Teti napisał/a:
Do tego te gesty wdzięczności na sam koniec. Mimo, że był rozpieszczany to zostały mu ludzkie uczucia, co z biegiem czasu, gdy się w nim odkrywało sprawiało że był jeszcze bardziej słodki. I szkoda mi go było jak Aisha na niego nakrzyczała jak jej pokazał swoje pierwsze jajko.. :mrgreen:

ja już nie pamiętam. Oglądałam ten film jakoś niedługo po tym jak Hannie napisała swoją recenzję. :) Ale fakt. Żal było Sida... :( Takie ładno jajko mu wyszło. xD

Odpowiedz do tematu